Oude scootmobiel inruilen

Accu’s van uw scootmobiel opladen: hoe, hoelang en wanneer?

De accu’s van een scootmobiel zijn van groot belang. Want, ze leveren brandstof en bepalen zo de afstand die u met uw scootmobiel kunt rijden. Dus, zorgt u goed voor de accu’s van uw voertuig? Laadt u ze bijtijds en op de juiste manier op? Dan draagt dat dus bij aan uw rijplezier. Maar hoe, hoelang en wanneer moet u de accu’s van uw scootmobiel opladen?

Accu’s scootmobiel, welke

Voor scootmobielen worden AGM of GEL accu’s gebruikt. De AGM accu’s gaan gemiddeld zo’n 3 tot 4 jaar mee en de GEL accu’s hebben een levensduur van ongeveer 4 en 6 jaar.
De accu’s in de scootmobiel leveren de brandstof (stroom) voor uw voertuig en bevorderen zo dus uw mobiliteit. Onderhoudt u de batterijen op de juiste manier? Laadt u ze bijtijds én op correcte wijze op? Dan voorkomt u dat u tijdens een rit plots stilstaat.
 

Hoe de accu’s van uw scootmobiel opladen?

Gaat u de accu’s van uw scootmobiel opladen? Gebruik dan sowieso altijd de bijgeleverde lader! Dat zorgt voor het beste laadresultaat. En doordat de acculader volautomatisch is, wordt het laadproces gestopt wanneer de accu vol is. U ziet dan een groen lampje op de acculader branden. Brandt het groene lampje niet? Dan is de accu dus nog niet volledig opgeladen.
Laadt u de scootmobiel accu’s op? Onderbreek het laadproces dan niet. Wacht tot de accu’s helemaal vol zijn en het lampje op de acculader op groen staat! Zo draagt u bij aan de levensduur van de accu’s en uiteraard komt dat ook uw rijplezier ten goede.  
Het opladen van de scootmobiel accu’s doet u door de oplader op uw scootmobiel aan te sluiten. Steekt daarna de stekker in het stopcontact. Let op: Zorg ervoor dat uw scootmobiel tijdens het opladen van de accu’s niet in de vrijloop staat!

Hoelang de accu’s van een scootmobiel opladen?

De laadduur van scootmobiel accu’s varieert per model. Echter, over het algemeen adviseren leveranciers de accu’s minimaal 12 uur en nooit meer dan 72 uur op te laden. Maakt u alleen maar korte ritjes met uw scootmobiel en legt u dus weinig kilometers af? Geadviseerd wordt dan om de accu’s van uw scootmobiel op te laden wanneer die voor ongeveer 50% zijn ontladen.  
Het is vervolgens van belang dat u de scootmobiel accu’s niet compleet leegrijdt dan wel te diep laadt ontladen. Bijvoorbeeld als u lange tijd geen scootmobiel rijdt vanwege het (winterse) weer of door ziekte. Want, u loopt dan het risico dat de batterijen niet meer zijn op te laden. Is daar sprake van? Dan moet u de accu’s vervangen.

Wanneer laadt u de scootmobiel accu’s op?

Voor een optimale levensduur van de accu’s is het goed deze niet helemaal leeg te rijden. Maar ook de scootmobiel batterijen na elke rit opladen, is ook niet altijd nodig. Het hangt namelijk af van hoeveel kilometer u rijdt en wat de actieradius (de afstand die u met een volle accu kunt afleggen) van uw voertuig is.
Bijvoorbeeld: is de actieradius van uw voertuig 20 kilometer? En rijdt u er 10 kilometer mee? Dan kunt u nog even wachten met opladen. Voorwaarde is wel dat u de volgende dag niet meer dan 10 kilometer gaat rijden. Bent u dat wel van plan? Dan is het uiteraard zaak uw scootmobiel aan de oplader aan te sluiten en het laadproces volledig te doorlopen.
Kortom, wanneer u de scootmobiel accu’s moet opladen hangt dus ook van uw rijgedrag af. Wilt u bijdragen aan een optimale levensduur van de accu van uw scootmobiel? Dan is het raadzaam om de accu’s pas op te laden als deze ongeveer voor de helft zijn ontladen. Voorkomt dat u de batterijen helemaal leegrijdt, want dat heeft een negatief effect op de levensduur ervan.  
Gebruikt u vervolgens gedurende een langere periode uw scootmobiel niet? Dan is het advies om de accu’s eens in de 2 weken op te laden. Doe dit in een droge en goed geventileerde ruimte. Zo bevordert u de levensduur van de accu’s van uw scootmobiel.

Vragen over scootmobiel accu’s opladen of aankoop?

Heeft u vragen over de aankoop van accu’s? Over het gebruik ervan of onderhoud van uw voertuig? Of overweegt u een scootmobiel te kopen? Wij helpen u daar graag bij verder. Vul ons contactformulier in of bel voor meer informatie gratis met onze klantenservice: 0800 - 1918.

help Whatsapp bericht sturen