scootmobiel-verzekeren-bewijs-wa-verzekering

Moet ik mijn scootmobiel verzekeren?

Koopt u een scootmobiel? Dan bent u verplicht het voertuig WA te verzekeren. Zo’n Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) vergoedt namelijk de schade die u veroorzaakt. Aan een andere auto, scootmobiel, fiets en ook lichamelijk letsel. Schade die uw scootmobiel of uzelf oploopt, is niet verzekerd. Meer over uw scootmobiel verzekeren en de opties.

Waarom scootmobiel verzekeren?

Voor alle motorvoertuigen in Nederland geldt een verzekeringsplicht. Dus voor een auto, bromfiets, scootmobiel, vrachtwagen en dergelijke. Deze wettelijke verplichting is bedoeld om degene die schade oplopen te beschermen bij bijvoorbeeld een aanrijding door een motorvoertuig.
Sluit u geen WA-verzekering af? U loopt dan het risico op een boete. Bovendien mag u niet met uw scootmobiel de weg op. Doet u dat wel en veroorzaakt u schade? De verzekeraar verhaalt dan de schade van de betrokken partij op u. Dat kan zowel om lichamelijk letsel gaan, maar ook schade aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal.

De verzekeringen voor een scootmobiel op een rij

Bijgaand een overzicht met de verschillende scootmobielverzekeringen die er zijn en u dus kunt afsluiten. Zoals vermeld is alleen de WA-verzekering verplicht en zijn de anderen optioneel.

Scootmobiel en WA-verzekering 

De verplichte WA-verzekering is een standaard ofwel soort basisverzekering. Het dekt alleen schade die u veroorzaakt aan of bij anderen. Maakt u bijvoorbeeld met uw scootmobiel een kras op een geparkeerde auto doordat u er te dicht langsrijdt? Die kosten zijn gedekt door een WA-verzekering. Loopt uw eigen scootmobiel ook schade op? Die dekt de WA niet. Wenst u dat wel? Dan moet u een aanvullende verzekering afsluiten. Meestal is dat een zogenaamde allrisk (WA-casco of WA+) verzekering.

Allrisk verzekering scootmobiel

Een aanvullende ofwel allriskverzekering voor scootmobielen biedt een ruimere dekking. Zo is met een allriskverzekering niet alleen schade aan derden, maar ook uw eigen schade verzekerd. Bijvoorbeeld bij een aanrijding door uw schuld krijgt u ook uw eigen schade vergoed. Verder dekt de verzekering ook diefstal van uw scootmobiel, joyriding, vandalisme en diverse andere beschadigingen. Check daarvoor de polisvoorwaarden. Verder kent een cascoverzekering voor uw scootmobiel geen schadevrije jaren, zoals een autoverzekering. Dus, doet u een claim? Dan stijgen de kosten het jaar erop niet.

Scootmobiel verzekeren tegen pechhulp

Ook wanneer u pech krijgt met uw scootmobiel kunt u zich verzekeren van hulp. Want, er is ook voor elektrisch voertuigen een pechhulpverzekering. Handig onder meer wanneer u tijdens een tochtje een lekke band krijgt. Immers, u kunt daar niet mee verder rijden. Of als uw scootmobiel plots stilvalt. Er zijn diverse aanbieders die deze optie bieden.

Overige verzekeringen voor scootmobielen

Verder kunt u zich ook nog extra verzekeren. Zo is onder andere een rechtsbijstandverzekering mogelijk. Dat kan handig zijn als u juridische hulp nodig heeft bij verkeersconflicten of letselschade. Of een accessoiresverzekering die diefstal, schade enzovoort dekt van de extra’s waarmee uw scootmobiel is uitgerust. 

Wat kost de verzekering van een scootmobiel?

Wat u betaalt voor een scootmobiel verzekeren, hangt af van welke optie(s) u kiest. Daarnaast speelt ook het model en de cataloguswaarde een rol. Over het algemeen geldt: des te uitgebreider het pakket, des te meer de verzekering kost. Eigenlijk vergelijkbaar met de zorgverzekering.
Doorgaans is het advies om voor een nieuwe scootmobiel een WA-caso (allrisk) verzekering af te sluiten. Immers, de aanschaf was een grote uitgave. Met zo’n uitgebreide verzekering bent u ervan verzekerd dat schade gedekt is. U kunt daardoor onbezorgd genieten van uw voertuig.
TIP! Heeft u uw scootmobiel al een flink aantal jaren? Of koopt u een occasion? Dan wordt er meestal voor een WA-verzekering gekozen. Want, de verzekeringspremie moet in verhouding staan tot de waarde van uw voertuig. Honderden euro’s aan de verzekering betalen, is gewoonweg niet zinvol als uw voertuig nog maar een beperkte waarde heeft.
 
Heeft u vragen nog vragen over het verzekeren van uw scootmobiel? Wenst u hulp bij het kiezen en/of afsluiten van een passende scootmobiel verzekering? Wij helpen u daar vanzelfsprekend graag bij. Bel gratis: 0800 – 1918.

help Whatsapp bericht sturen