IMG_20221123_12192888

Gratis scootmobiel te leen voor Dhr Rachii uit Oekraïne

Eind 2022 werden wij benaderd door iemand van de thuiszorg in Nijmegen. Zij vertelde het schrijnende verhaal van dhr Rachii (55jr) uit Oekraïne. In de winter van 2021 werd bij meneer Rachii een groot deel van zijn voorvoet afgezet in een ziekenhuis in Oekraïne. Door zijn suikerziekte waren zijn voeten zo beschadigd dat dit voor hem nog de enige oplossing was. De medische zorg in Oekraïne is echter een stuk beneden het niveau dan wat wij hier gewend zijn en de wonden aan meneers voeten begonnen daardoor al snel te ontsteken. Vlak na het uitbreken van de oorlog is meneer in mei 2022 naar Nederland gekomen om hier geholpen te worden aan zijn ontstoken en zeer pijnlijke voeten. 7 jaar gelden was meneer al eerder in Nederland, hij werkte toen in Amsterdam als restaurateur van oude gebouwen. Hij vond het daarom een prettig idee om weer naar hier te komen.
De wonden van zijn voeten waren zo erg aan het ontsteken dat meneer nauwelijks meer lopen. Hij is gelijk goed behandeld in een Nederlands ziekenhuis. Er komt meerdere keren per week iemand van de thuiszorg langs om te zorgen dat zijn wonden schoon blijven en goed genezen.

Opvang in Daniëlskerk

Bij aankomst in Nederland is meneer geplaatst in de noodopvangvoorziening in de Daniëlskerk in Nijmegen. In eerste instantie sliep hij met 6 personen op 1 kamer maar omdat meneer meerdere keren per week zorg nodig heeft is hij op een klein kamertje alleen geplaatst. Gelukkig gaat het met zijn wonden een heel stuk beter en kan meneer zelfs weer kleine stukjes lopen. Maar veel verder dan de tuin van de kerk komt hij niet en hij raakt langzaam in een isolement. De thuiszorg wil voor meneer via de gemeente Nijmegen een scootmobiel regelen zodat hij de omgeving eens kan gaan verkennen. De gemeente Nijmegen heeft echter aangegeven dat de aanvraag voor een WMO scootmobiel nog wel 5 maanden kan duren! Dus trok een medewerker van de thuiszorg de stoute schoenen aan en benaderde ons.

Gratis Quingo Vitess te leen

Na het aanhoren van dit vreselijke verhaal heeft De Scootmobiel Specialist besloten om deze meneer gelijk te helpen. Wij hebben in razend tempo een 5-wiel scootmobiel Quingo Vitess mét handverwarming klaar laten maken voor meneer. Een week later kwam meneer, met een vrijwilliger van het Rode Kruis, naar de showroom in Nijmegen om daar zijn tijdelijke scootmobiel op te halen. Via een vertaal app op zijn telefoon hebben we hem kunnen uitleggen hoe de scootmobiel werkt en waar hij rekening mee dient te houden. Meneer straalde van oor tot oor. Tijdens het kletsen vroegen wij meneer waar hij zich overdag mee bezig hield. Meneer gaf aan dat hij erg van schilderen houdt en liet ons een aantal hele mooie foto’s zien. Hij zei gelijk dat hij als dank voor ons ook een schilderij zou gaan maken. Wat een ontzettend lief en mooi gebaar!

Scootmobiel van gemeente

Nu een aantal weken later heeft meneer ons via de thuiszorg verpleegkundige laten weten dat hij ontzettend geniet van de vrijheid die hij nu heeft. Regen of kou, iedere dag gaat hij heerlijk een stuk rijden. Het is heel fijn dat wij hier aan mee hebben kunnen werken. Natuurlijk hopen we met z’n allen dat de situatie in Oekraïne snel verbetert en ook meneer Rachii weer gewoon terug kan naar zijn eigen land waar zijn 2 dochters van 7 en 13 nog altijd wonen met zijn ex-vrouw. Maar zolang het nog niet zover is en zolang de gemeente nog geen geschikte scootmobiel voor meneer heeft kan hij heerlijk blijven rijden en genieten van zijn vrijheid op de Quingo Vitess. Wij wensen meneer het àller àller beste toe.

help Whatsapp bericht sturen