snelheid-scootmobiel-opvoeren-kilometerteller

Een scootmobiel opvoeren, mag dat?

Mijn scootmobiel opvoeren, is dat mogelijk? Die vraag wordt ons met enige regelmaat gesteld. Vaak zijn het ervaren scootmobielrijders die geregeld toertochten rijden en dus grote afstanden afleggen. Zij willen graag wat harder rijden met hun elektrische voertuig. Over wat er mag en kan als het gaat om het opvoeren van de snelheid van een scootmobiel.

Snelheid scootmobiel opvoeren

Wanneer uw scootmobiel niet snel genoeg rijdt, ligt het mogelijk voor de hand uw voertuig op te laten voeren. Echter, er zijn allerlei redenen waarom het niet mogelijk is en wij het ook altijd afraden, namelijk:

Wetgeving

Bezit u een scootmobiel en wilt u daarvan de snelheid verhogen? Dat mag niet, volgens de Nederlandse wet. Daarin staat namelijk dat het opvoeren van alle motorvoertuigen, waaronder ook een scootmobiel valt, verboden is.

Formaat scootmobiel

Wilt u uw scootmobiel sneller maken? Dan moet er een grotere accu en sterkere elektromotor in uw scootmobiel worden gebouwd. Dat is schier onmogelijk, omdat elk model en formaat scootmobiel z’n eigen passende accu en motor heeft. Daar kan dus niet zomaar een snellere en dus grotere elektromotor in worden gezet zonder andere aanpassingen aan de constructie van het voertuig. In het algemeen geldt: des te grotere een scootmobiel, des te hoger de snelheid.

Garantie

En afgezien van dat het verboden is om een scootmobiel op te voeren en niet kan, vervalt ook de garantie op uw scootmobiel. Er zijn immers veranderingen aan het oorspronkelijke voertuig doorgevoerd.

Verzekering

Vervolgens loopt u het risico dat uw verzekering eventuele schade die u rijdt niet vergoedt als u uw scootmobiel opvoert. Want, dat is immers wettelijk verboden.

In strijd veilig rijden

Nog een belangrijke reden om een scootmobiel niet op te voeren is dat het niet veilig is. Want, een scootmobiel is niet gemaakt om hoge snelheden te halen. Door hard met een scootmobiel te rijden wordt het voertuig instabieler en neemt het risico op omvallen toe. Verder bestaat de kans dat onder andere de remmen niet werken als u snel rijdt, de software kan gaan haperen, de accu kan eerder mankementen vertonen  enzovoort.

Maximum snelheid scootmobiel

Verder gelden er maximumsnelheden voor een scootmobiel. Zo mag u 6 km per uur rijden op de stoep, 30 km op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom en 45 km op een rijbaan (geen autowegen) binnen en buiten de bebouwde kom.

Alternatief voor een scootmobiel opvoeren

Bent u niet tevreden over de snelheid van uw huidige scootmobiel? Ga dan uw scootmobiel niet opvoeren. Kies dan liever voor het inruilen van uw scootmobiel voor een groter model met een sterkere motor. Die heeft namelijk meer vermogen. Immers, des te groter het model, des te sneller het rijdt. Daarbij komt dat grotere en robuustere uitvoeringen niet alleen een hogere snelheid hebben, maar ook een dito actieradius. U kunt er daardoor ook langere afstanden mee afleggen.  
Zoekt u een sneller model? Kies dan niet voor uw scootmobiel opvoeren, maar bekijk dan eens onze 4-wiel scootmobielen en de 5-wiel Quingo scootmobiel. Kwalitatief goede voertuigen waarmee u sneller rijdt en langere afstanden aflegt.

Groot aanbod nieuwe en tweedehands scootmobielen

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een snellere scootmobiel kopen? Wij hebben een zeer uitgebreid assortiment nieuwe en ook mooie tweedehands scootmobielen met een hoger vermogen en groter bereik. Uiteraard kunt u uw huidige scootmobiel bij ons inruilen voor een occasion of nieuwe scootmobiel. Mogelijk dat u dan met een kleine bijbetaling een sneller en nieuwer model kunt aanschaffen zonder het opvoeren van uw scootmobiel te overwegen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden, bel: 0800 – 1918 of mail: info@scootmobielspecialist.nl.

Informatie en Advies
Adviescentrum
Bestaande klant
Klantenservice